Emissió 40: Les rutes més llargues i dures per recòrrer Sant Llorenç del Munt i l'Obac


Guies de l'Emissió: 
Eric Vela, Marc Camí, Joan Fonoll, Gregorio Mazón i Manel Fajula





També ho pots escoltar a:

Des de fa més d’un segle el tipus de sortida més comuna de voltar per Sant Llorenç del Munt és la matinal. Són caminades d'unes 4 o 5 hores, amb un recorregut de 5 a 10 km, incloent l’esmorzar. Si es vol aprofundir en alguna zona més rica en patrimoni o més llunyana, el temps i el recorregut.

Davant d’aquestes formes tradicionals d’endinsar-se pels boscos i cingles, hi han altres propostes més exigents. Són rutes molt llargues, que acumulen forces desnivells. Són veritables trenca-cames.
Entre les moltes varietats de ruta llarga, es troben:
- L'Ultra-Trail La Mola.
- El tram llorençà de la Matagalls-Montserrat.
- La Ruta dels Monestirs.
- La ruta dels Cinc Cims
- La Marató de Sant Llorenç Savall
- La Ruta dels Camins Històrics de Sant Llorenç del Munt.
- La Integral de Sant Llorenç
- La Mola 4 per 4

- La Caminada Popular de Mura.

El programa 40 d'Això és La Mola tracta sobre 4 d'aquestes grans rutes:

ULTRA TRAIL LA MOLA.

Amb diferencia la ruta de major recorregut que té com escenari Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac és l’Ultra Trail La Mola. Són 100 quilòmetres i fets al llarg de tot un dia. Són 24 hores en les que cal combinar el caminar i el córrer. El seu promotor és un dels grans coneixedors de la nostra muntanya, que va ser ja un dels Grans Guies del programa, el Marc Camí. L'Ultra Trail ha arribat aquest any a la segona edició.
El propi Marc, acompanyat d'un altre dels participants. l'Eric Vela, expliquen les sensacions d'una ruta tan llarga, que passa per molts racons del massís.

El Marc i l'Eric destaquen que aquesta Ultra Trail no és una prova de competició. No hi ha un guanyador. De fet, tots els participants van plegats, com un grup d'amic que han quedat per sortir. Dels avituallaments s'ocupen els seus propis familiars.
A més, l'Ultra-Trail és solidària. Els participants fan una aportació al Banc dels Aliments.
Més informació  al blog de l'Ultra Trail La Mola 


LA RUTA DELS CAMINS HISTÒRICS.

La Ruta dels Camins Històrics de Sant Llorenç, amb 34 quilòmetres, està organitzada per diverses entitats excursionistes: El Club Muntanyenc de Terrassa, la Secció Excursionista del Club Natació Terrassa, Centre Excursionista de Castellar del Vallès, Excursionistes.cat o el Centre Excursionista Llorençà.
La sortida i arribada és a Matadepera. El recorregut passa pel Coll de Grua, la carena de l'Illa, l'Ermita de les Arenes, la font del Llor, el Coll d'Eres, el Coll d'Estenalles, el coll de Tres Creus, la torrota de l'Obac i el collet de Sant Joan.
En el programa, un dels participants, en Joan Fonoll, explica les seves sensacions al llarg de la ruta.
LA INTEGRAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT.

La Integral de Sant Llorenç del Munt és una ruta antiga, que surt i arriba a Can Robert i passa per la majoria dels racons de Sant Llorenç del Munt, sense entrar a la Serra de l'Obac. 
El recorregut passa per la Carena de l'Estret, la Canal dels Cavalls, La Mola, la Font del Saüc, la Carena de les Animes, el Camí Font Soleia, la Canal Sta Agnès, Sta Agnès., La Cadireta, La Morella, la Canal de la Ravella, Coll Gavatx, Marquet de la Roca, Font del Llor, Collet del Llor, Cova dels Llimacs, Cavall Bernat de la Vall, Roques de la Coca, Montcau, Coll Eres, Canal Cellerot, Font de la Llicona, Riera Arenes, Sot de la Bota, Coll Prunera, Coll del Turo de les Rovires, Can Bufi-Can Pelags, Canal de la Pedrera, Balma Blava, Canal de la Pedrera, Carena Pagès, Cova Drac, Mal Pas Can Pobla, Can Pobla. Canal de les Bruixes i retorn a Can Robert.
En el programa en Gregorio Mazón comenta la duresa de la prova.
Més informació a Wikiloc.

LA MOLA 4 PER 4.
Aquesta ruta molt exigent ha estat creada aquest mateix any pel Manel Fajula, un dels grans divulgadors de camins de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac a través del seu perfil a Wikiloc, Manel 1 (link).
El Manel Fajula amb les seves dues filles
El Manel Fajula ha compartit en internet més rutes que qualsevol llibre o guia. El seu perfil a wikiloc s'ha convertit en un gran centre de dades, molt útil sobretot per qui començar a voltar pel massís. A més té el valor afegit de poder descarregar-se la ruta en qualsevol dispositiu mòbil.
El Manel també ha estat un dels col.laboradors de l'ultima edició del mapa de l'Alpina.
De moment, el Manel ha publicat a internet unes 300 rutes.
La Mola 4 per 4 no és la més llarga, però sí la més dura. Comença i acaba a Can Robert amb l'objectiu de pujar i baixar a La Mola durant 4 cops i per 4 canals diferents. Passa per:
- Carena de l'Estret, Canal dels Cavalls, La Mola,
- Carena de les Ànimes, Font Neda-Riera del Dalmau, Balma del Bord, Canal de Santa Agnès. Morral del Drac, La Mola
- Canal dels Cavalls, Can Pobla, Canal de l'Esquirol, Cavall Bernat, Camí dels Monjos, Foradada de Can Pobla, Cova del Frare, Canal de Can Pobla, La Mola
- Camí dels Monjos, Morral de la Codoleda, Canal de la Codoleda, Dipòsits, Canal dels Monjos, Camí dels Monjos, Camí de la Font Soleia, Font Soleia, Camí dels Monjos, La Mola
- Morral del Drac, Canal de l'Abella, Carena de l'Estret i Torrent de la Querosa.
Més Informació a Wikiloc.

(Les fotos han estat cedides pels impulsors de les respectives rutes)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada