Emissió 31: Les múltiples formes d'explorar i gaudir de Sant Llorenç del Munt, amb esquí inclòs


Guia de l'Emissió: 
Martí Puig i Cabeza



També ho pots escoltar a:


Hi han moltes formes d'explorar i gaudir de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. Però  hi han poques persones que tinguin la capacitat tècnica, la preparació física i el coneixement del terreny necessari per endinsar-se per tot el massís: caminant, escalant, fent espeleologia, escoltisme, esquiant, en bicicleta, cercant te de roca o bolets, estudiant la seva història... El Martí Puig és una de les excepcions, un dels pocs llorençans realment polifacètic. El Martí Puig, geògraf de professió, és membre d'una reconeguda família muntanyenca vinculada a Sant Llorenç del Munt des de fa tres generacions. El seu avi matern, Francesc Cabeza i Sabater, va viure els moviments excursionistes d'abans de la guerra civil, el seu pare va destacar als anys 40 i 50 i el seu germà gran prenia el relleu generacional als anys 70. Amb aquests antecedents el Martí Puig ja reunia amb només 10 anys un llarg historial: ---havia voltat per tot el massís, coneixent les contrades més llunyanes i desconegudes,  ---havia ajudat a fer tasques de recuperació de la Bassa de la Calçada, ---i havia fet la seva primera escalada al Paller de Tot l'Any.

Hereu del Torras Homet.
Per estar encara millor preparat, el Martí va fer de ben jove els cursos d'escalada i espeleologia, dues disciplines que poca gent combina. Com un hereu destacat del mític Josep Maria Torras Homet, el Martí ha explorat moltes cavitats i, a la vegada, ha pujat a molts cims. Una altra semblança amb el Torras Homet és que també li agrada descobrir noves i grans xemeneies, com una imponent que s'aixeca a la canal de les Teixoneres.

El Club dels Agullaires.
El Martí ha obert diverses vies d'escalada i també forma part del prestigiós grup d'escaladors que s'ha dedicat a cercar i pujar agulles a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. Igual que el Josep Barberà , els Yayüs, el Joan Armengol i els germans Òscar i Albert Masó, el Martí ha ampliat els seus límits a Sant Llorenç del Munt anant a les agulles més perdudes. També el Martí ha trobat i batejat diverses agulles, com:
- l'Ullal de Tanca, amb una via anomenada Estirabecs.
- El Carquinyoli dels Melindros.

Troballes espeleològiques.
El Martí Puig va començar també molt jove a fer espeleologia. Com a company de sortides tenia al Roger Garcia, amb el que va baixar als principals avencs de Sant Llorenç del Munt i va explorar algunes coves, com la del Manel. Segons el Martí, tenien l'esperit de fer una mena de col.lecció de cavitats, d'inventari de les principals coves i avencs. En aquest món de l'espeleologia també ha fet importants troballes, com ara: --- Les Gateres de l'Il.luminat, que són la continuïtat de la Cova Gran del Collet de Llor (i que, en conjunt, formen les Foradades del Collet de Llor). Es troben en un dels morrals que forma les anomenades Monges de la Muntada. --- La Foradada del Puigconill, que es troba en la vessant oest del cim, per sobre del camí que des de Can Bofí puja al Morral d'en Béns. La Foradada té interès tant des del punt de vista espeleològic (és un avenc obert també per un dels seus laterals) com des de l'escalada (és una petita via que, amb grimpada, permet pujar un graó en els cingles del Puigconill). 

Esquí,
El Martí Puig ha tingut el privilegi de fer esquí a Sant Llorenç del Munt, una activitat que al massís mai s'ha impulsat després de fortes nevades, a diferència del que passa en altres indrets.
Quan era jove algunes vegades si que havia fet esquí de fons des de La Barata fins el Coll d'Estenalles, tant fent pujada com, a continuació,  fent baixada.

Ciclisme.
Amb el seu company d'escalada, l'Elies Coll, el Martí Puig es va aficionar amb 13 anys a pujar en bicicleta fins a La Mata. La passió pel ciclisme l'ha acompanyat tota la seva vida.
Una de les rutes que fa sovint és la Volta dels 100, que va des del coll d'Estenalles a Navarcles, tornant per Sant Llorenç Savall i Castellar del Vallès.

Té de roca i bolets.
El Martí també té altres motivacions per anar per Sant Llorenç del Munt i l'Obac: la recerca de té de roca i de bolets. Pel que fa al té, l'ha portat a llocs enlairats, a cims de cingles o d'agulles. I l'afició als bolets l'han portat a molts racons. De fet, la troballa de la Foradada del Puigconill va fer-la un dia que anava a buscar bolets.

Historiador de l'Excursionisme
A part de desenvolupar una intensa activitat a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, el Martí Puig també és un estudiós de la seva història. Fins el moment ha publicat un important llibre: "Una aproximació a l'excursionisme terrassenc (1910 al 1936)", que va escriure amb el Francesc Roma.
El Martí també és membre del consell de Redacció l'Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa, que des del 1911 publica treballs de qualitat, la majoria de Sant Llorenç del Munt. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada