Emissió 28: La història de les millors fotografies realitzades a Sant Llorenç del Munt

Guia de l'Emissió: 
Francesc Muntada





També ho pots escoltar a:

El Francesc Muntada és l'actual president del Centre Excursionista de Terrassa, però sobretot és el millor fotògraf de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. En aquesta vessant artística de l'excursionisme llorençà es centra la seva participació al programa Això és La Mola, de Matadepera Ràdio.
Gràcies a la feina del Francesc, la imatge del massis ha estat difosa en importants catàlegs internacionals. És el Gran Guia, i també l'enveja, dels centenars de fotògrafs aficcionats que cerquen bones perspectives de la nostra muntanya.

El paissatge de Vacarisses.
El Francesc va gaudir de la seva infantesa a Vacarisses, on els seus pares tenien llogat un antic mas. Va ser un  periode en el que  "només tenia contacte amb la civilització per menjar i dormir". Passava tot el dia enfilant-se pels cingles, cercant nous camins... fent descobertes.

Els Pirineus i l'escalada.
Més gran va iniciar una etapa de sortides als Pirineus, on alguna vegada havia arribat fent auto-stop. A més, durant una temporada va compartir escalades amb el grup dels Yayüs.

Problemes de visió.
Un fet impressionant que determina la biografia del Francesc Muntada és que tota aquesta activitat va realitzar-la amb un important problema de visió.  El Francesc va néixer amb cataractes congènites. Això va fer que només tingués una visió del 20 per cent. Ja era gran quan es va operar i, en contra del pronòstic de l'oculista, va aconseguir tenir fins el 100 per cent de la visió.
De sobte tot era nou per a ell, veia el detall de les coses, els seus colors...
La recuperació de la visió li va despertar l'interès per conèixer més a fons tot el món i per retratar-lo.
Guiat per aquest esperit va fer molts viatges i va començar a fer fotografies.

Canvi de professió.
La fotografia va agradar-li tant que va deixar la seva professió d'informàtic i va reoritar la seva activitat cap el que havia estat la seva afició.
Actualment el Francesc és un mestre en tres especialitats; els paisatges, la flora i la fauna. La vessant botànica va estar impulsada per la seva companya, la Cecília, biòloga.
Al llarg de la seva nova etapa de fotògraf, el Francesc ha desenvolupat molta activitat.

-L'Àliga Cuabarrada de la Canal de la Revella.
Un dia que anava per  Roca Mur amb la seva companya, la Cecilia, van descobrir una parella d'àligues cuabarrades. Van organitzar una sortida per esbrinar on tenir el niu, que estava en unes roques a la Canal de la Revella. Intentant trobar el millor lloc d'observació, el Francesc va descobrir una guaita amb una telecospi dirigit cap el niu. Era del Joan Real, un doctor en biologia de la Universitat de Barcelona.
El Francesc i el Joan van iniciar una col.laboració a començament dels anys 90 per estudiar i retratar les àligues. Una de les coses que feien era portar-li gallines, que deixaven al roquissar que separa les canals de la Revella i de Tanca, que ells anomenaven "Serrat Galliner".

Descoberta d'Estepa Ladanífera
Amb la seva companya, la Cecília, el Francesc també va trobar un peu d'estapa ladanífera, una planta molt maca i olorosa, però poc habitual a Catalunya. En concret a Sant Llorenç del Munt només es coneixien altres exempars prop de la Barata i el Llac Petit. La Cecília i el Francesc van trobar un

Daybreak 2000
El Francesc Muntada és un dels 100 fotògrafs de natura d'arreu del món que va participar en el llibre Daybreak 2000. El projecte va consistir en demanar als fotògrafs més importants del món que el dia 1 de gener del 2000 fessin fotografies dels seus respectius països.
El Francesc va triar el Morral de la Cova del Drac. Aquesta imatge de Sant Llorenç del Munt i l'Obac té l'honor, gràcies al Francesc, d'estar inclosa en un llibre on apareixen els paratges més bells del planeta.




Llocs i Moments on fer fotos
Durant la seva intervenció en el programa Això és La Mola, el Francesc Muntada també explica com ha realitzat algunes de les seves millors fotografies.Algunes d'elles estan fetes principalment en dos emplaçadaments:
- Des del Gurugú, enfocant a la Castellassa de Can Torres.
- Des del Turó de Tres Creus (o de la Pola), enfocant cap a La Mola, el Montcau o Montserrat.
Ara bé, ha fet fotografies a molts racons del massis.
El Francesc també recorda que no hi ha prou amb triar un bon emplaçadament, que ofereixen unes bones perspectives. És igualment important tenir cura d'altres condicionants, especialment la llum. El Francesc diu que que habitualment els dies de molt sol no són els més adients per fer bones fotos. És millor els dies coberts, en els que s'obren foradets entre els núvols que il.luminen una  part de terreny. En tot cas, a la muntanya no es pot controlar el tipus de llum, es aconsellable aprofitar les primeres clarianes dels matins o els vespres. També les nevades ofereixen l'oportunitat de trobar bons enquadraments.
 Com a possibles projectes futurs el Francesc Muntada valora fer treballs específics sobre la fauna o sobre les cavitats de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac.
La seva mirada particular sobre el massis encara ens sorprendra amb noves i bones fotografies.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada