Emissió 9: La Cova-avenc Quim Solbas i altres grans troballes

Guia de l'Emissió:Quim Solbas
Data: 10 d'abril del 2013.

(Descarregar amb Ivoox) (Descarregar amb ITunes)


El Guia de la novena emissió d'Això és La Mola, el Quim Solbas, ha passat a ser conegut sobretot per la gran cova-avenc que va localitzar el 2011 i que porta el seu nom.  Però més enllà d'aquesta descoberta tan popular, el Quim Solbas té un llarg historial tant d'altres grans troballes com d'activitats realitzades a favor de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. És un dels grans noms de l'excursionisme llorençà, amb 50 anys d' experiències acumulades al massís.
Els seus primers records de la muntanya són de la Moleta (de les Pedritxes) i del pla de les Pinasses (dels Òbits). Era a principis dels anys 60 i no podia imaginar que, ben aprop d'aquells llocs on anava a fer plàcides sortides familiars,  realitzaria importants troballes dècades més tard.
El Quim Solbas entrant a la "seva" cova-avenc  (Foto: Medium)
En Quim Solbas ha explorat la muntanya des de diferents facetes. Entre d'altres, es poden destacar quatre:
- com a responsable de Senders del Vallès de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), coneix bé i s'ocupa del GR-5 i GR-173.
- com a membre de la Coordinadora per a la Salvaguarda de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, va oposar-se durant 17 anys a la construcció de la pista de Mata-rodona. Quan les excavadores van iniciar finalment la feina, el Quim no va dubtar a encadenar-se per impedir les obres. Pel fet de dur a terme aquesta acció de defensa de l'Obac, va ser jutjat, si bé va ser absolt i, a més, la justícia va donar-li la raó de que era innecessari obrir aquella pista.
- com a col.laborador en els anys 80 d'un estudi sobre les fonts del massís. En concret, el Quim va ajudar al Josep Àlvarez a la recerca de surgències. Tots dos van trobar i analitzar més de 200 importants. En Solbes manté actualitzat un catàleg en el que apunta cada any quins dies ragen les fonts intermitents. El Quim desvetlla al programa que una de les més curioses que ha trobat està situada a la Moleta (de les Pedritxes).  L'ha vist rajar abundant aigua en tres ocasions.
- com a recercador de coves i avencs. Després de voltar tan i tan per Sant Llorenç del Munt, a principis dels anys 2000 va començar a dedicar-se a fer descobertes de cavitats.
Això l'ha obligat en els últims 10 anys a ficar-se pels indrets més ferètecs,  Va començar per anar a re-localitzar totes les cavitats incloses en l'inventari del Centre Excursionista de Terrassa, d'algunes de les quals ja no es coneixia el seu emplaçament concret perquè havien quedat amagades sota les bardisses.
Va coincidir que aquesta mateixa tasca  l'estava realitzant en paral.lel en Jordi Guillemot, autor del Cau del Guille i guia de la segona emissió d'Això és la Mola. Tots dos van decidir compartir informació i treballar plegats. Mentre recercaven les cavitats que ja havien estat catalagodes pel CET, el Quim i el Jordi van trobar coves i avencs que mai no havien estat identificades.  En pocs anys, tots dos han aconseguit una fita de primera magnitut: duplicar el nombre de cavitats catalogades a Sant Llorenç del Munt i l'Obac. El pas del temps farà adonar-nos de la importància d'aquesta feina i el llegat que deixa als llorençans.
El Quim Solbas a la boca del pou de la "seva" cova-avenc (Foto: Medium)
La darrera gran troballa ha estat la cova-avenc Quim Solbas. En el programa, el Quim, acompanyat pel Jordi, recorden amb tot detall com va ser la descoberta i l'exploració de la gran cavitat. Primer, el Quim va localitzar la cavitat accedint a un cingle envoltat de timbes profundes. Després, el Jordi i el Quim van descobrir la sala i l'avenc final. I, per últim, tots dos van baixar i inspeccionar tota la cavitat, conjuntament amb l'Eduard Badiella, el Marc Anglès, el Salvador Vives i el Ramon Suades.
El Quim Solbas baixant a la "seva" cova-avenc (Foto: Ramon Suades)
El Quim dedica actualmente una mitjana de quatre dies de la setmana a voltar per la muntanya. Quan fa exploració comença a les 8 del matí i "el temps corre que vola" perquè s'ha d'obrir pas i accedir a lloc complicats. A vegades, acaba ple de sang i amb la roba trencada. Per fer-se una idea de l'esforç de la seva tasca només cal veure aquesta seqüència de fotos:
(Foto: Medium)
(Foto: Medium)
Per avançar en el seu projecte de recerca, va resseguint de forma sistemàtica tots els racons de Sant Llorenç i l'Obac. El Quim diu que encara li queda molt per explorar, tot i el gran nombre de noves cavitats ja localitzades,
I, a més, el Quim Solbas manté una expectativa: "potser el més gran, encara no s'ha trobat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada