Emissió 5: Els Grans Arbres de Sant Llorenç del Munt


Guia de l'Emissió:
Albert Vicens.
Data: 13 de març del 2013.

(Escoltar amb Ivoox) (Escoltar amb ITunes)


Amb l'Albert Vicens hem fet una ruta molt llarga i intensa aprofitant que és multifacètic: biòleg, historiador, professor de ciències naturals, escalador i autor de diversos llibres, com "La Mola, Persones i Camins", "La Vessant Desconeguda de Sant Llorenç del Munt", "Els Arbres Monumentals de Catalunya", "Excursions als Naixements dels Rius de Catalunya" i aviat sortirà una altra publicació sobre els "Grans Arbres del Vallès Occidental".
L'Albert va començar a voltar de molt petit per la muntanya, acompanyant al seu pare, al qual va sentir l'expressió "llorençar" com a sinònim d'anar d'excursió, però aplicada directament a Sant Llorenç del Munt.
Així hem sortit a llorençar amb l'Albert, obert a les múltiples possibilitats que els seus coneixements ofereixen.  Com l'Albert és biòleg i confessa que té "una debilitat especial pels arbres", finalment una part important del recurregut ha passat pels arbres llorençans més emblemàtics.
Aquesta agradable ruta ha tingut un moment trist quan al parlar de l'únic arbre catalogat com a Monumental a Sant Llorenç del Munt, el Pi de les Quatre Besses, ha confirmat que, per culpa de la malaltia que pateix des de l'any 2003, "s'està morint, a tot estirar li queden 10 anys".
L'Albert diu que, el substituit llorençà en l'inventari d'Arbres Monumentals podria ser la Pinassa del Dalmau.
També adverteix s'està morint la Pinassa que dona nom a la Balma de la Pinassa, de la Canal Freda. L'Albert explica que les emblemàtiques Pinasses del Sant Llorenç del Munt estan afectades per un fong. "Totes les pinasses grans estan podrides per la part de baix, hi ha gent que està treballant", però encara no es té la cura.
 En relació a uns altres arbres característics de Sant Llorenç, els Pins Cargolats de l'Era dels Enrics, l'Albert considera que les seves formes són el resultat de l'acció humana, d'algú que fa un segle es va entretenir a moldejar-los i proposa el repte de trobar testimonis directes d'aquesta tasca.
 També reclama protegir el Faig de les Teixoneres, del qual també hi han diverses teories. L'Albert creu que el seu origen cal buscar-lo en l'acció d'un carboner o, fins i tot, d'un ocell, que  haurien portar una llavor aïllada fins a Sant Llorenç.
Al parlar d'un dels seus llibres més coneguts, "La Mola, Persones i Camins: 25 rutes per arribar al Cim", l'Albert ha volgut dedicar a l'audiència d'Això és La Mola, una ruta més, que seria la 26, i que recomana:
- Arranca a Les Marines (urbanització de Sant Llorenç Savall) i segueix per:
- El Camí Vell del Davi.
- El Dalmau.
- Camí de Santa Agnès.
- Camí de les Maringes.
- Camí de la Canal Freda.
- Travessar el camí de la Senyora.
- Balma Pinassa.
- Camí de la Soleia fins a la canal que puja cap a
- La Font de l'Om.
- Cim de la Mola.
L'Albert destaca que per aquest camí pots anar a petar a la Mola sense trobar a ningú.
L'Antoni Garcia introdueix una possible variant en el tram final de la ruta. Consisteix en pujar des del camí de la Soleia per la cresta rocosa anomenada El Vano.
Com historiador, l'Albert anona la tesi que el monastir de Sant Llorenç es va construir sobre antigues ruines d'un temple ibèric. Sobre el parc natural, creu que ara per ara hi ha un aparador i una rebotiga L'aparador seria Matadepera i Mura, que estan més massificats, tot i que sovint per fer curtes caminades. En canvi la rebotiga seria Sant Llorenç Savall, Monistrol de Calders, Talamanca, Pont de Vilomara i Rellinars, que són més desconegudes i apleguen poques activitats.
L'últim llibre publicat per l'Albert Vicens és "Excursions als naixements dels rius de Catalunya" (Cossetània Edicions). En aquesta publicació descriu 20 rutes pels llocs d'origen dels principals rius. La idea de fer el llibre va sorgir arran de la polèmica sobre l'origen del Ripoll. Hi ha teories que el situen al Sot del Galí i d'altres al Valumí. Però l'Albert afirma que l'origen del Ripoll cal situar-lo en la gran font permanent de Cal Llogari.


El nou llibre de l'Albert Vicens. (Fitxa a Cossetània Edicions)







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada