Emissió 4: Els Petits Avencs de la Nostra Muntanya


Guia de l'Emissió:
Xavier Badiella.
Data: 6 de març del 2013.

El títol de la quarta ruta radiofònica d'Això és la Mola coincideix amb el nom d'una llarga sèrie d'estudis que el nostre Gran Guia, Xavier Badiella, ha anat publicant des de l'any 1978 al butlletí de l'arxiu del Centre Excursionista de Terrassa.
Els treballs del Xavier Badiella van ajudar a la dècada dels setanta i vuitanta a posar les bases del coneixement de les cavitats de Sant Llorenç, centrant-se sobretot en els avencs perquè la seva verticalitat generava més sensació d'aventura.
El Xavier és membre d'una familia dedicada a l'excursionisme des de principis del segle XX. Un dels seus avis ja va promocionar la primera guia de Sant Llorenç editada l'any 1936 i va col.locar la primera pedra d'orientació del Montcau.
El Xavier, amb el seu germà Eduard,  va baixar al seu primer forat als 15 anys. Era l'avenc de l'Esquirol, al costat de la coneguda agulla del sector de Cavall Bernat.
 Dos anys després va començar la publicació dels estudis. El primer va estar dedicar als avencs del Salt
 i de la Costat del Tet, tos dos situats a Matadepera.
 Poc a poc va anar fent l'anàlisi espeleològic i la topografia de més d'un centenar de cavitats de Sant Llorenç. En el programa en Xavier Badiella recorda la seva especial vinculació a l'avenc de Can Torres ja que va ajudar a retrobar la seva situació i, a més, li va servir per fer pràctiques. Per això, l'ha baixat més de 40 vegades, fins i tot, a les fosques i sense corda.
 En el llistat de cavitats que en Xavier a identificat i estudiat destaca avencs tan emblemàtics, com el del Pi Tort, de l'Abella, de la Font Freda, de Sant Jaume de la Mata, del Sot de la Carda, de la Serra Llarga, del Tòfol, de la Malesa, de Mata-rodona, de la Font Neda, etc... Entre les cova, una de les més significatives és la selvàtic Foradada del Cabrit.
Parlar de la tasca del Xavier Badiella serveix també d'homenatge a una generació d'espeleògs, com el seu propi germà, Eduard, en Jaume Claverí, en Xavier Mayans, Joan Boixader, Albert Buil o Miquel Cuyàs, entre molts d'altres. La seva feina ha estat continuada, amb molta força, pel Jordi Guillemot (que va ser el nostre Gran Guia del segon programa) o en Quim Solbas, entre d'altres.
Per raons de feina, en Xavier no ha pogut mantenir la mateixa activitat a la muntamya que fa uns anys. No obstant, un dels seus projectes és tornar a estudiar totes les cavitats i observar com han canviat en aquestes dècades. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada